28 Kasım 2013 Perşembe

Topraktan Gelmek: Hangi Toprak Türüsün?


 ''Kendine tek bir soru sor: insan gerçeği ne diye söylemeli? Bizi böyle yapmaya zorlayan ne? Sonra, içtenliği niçin bir erdem olarak görmemiz gerekiyor? Farz et ki bir balık olduğunu ve bizim hepimizin de balık olduğunu ileri süren bir deliyle karşılaştın. Onunla tartışır mısın? Ona yüzgeçlerin olmadığını göstermek için önünde soyunur musun?''

                                                      Milan Kundera, Gülünesi Aşklar


      Bizi, böyle hepimizi Allah yarattı. Topraktık, yoğrulduk ellerinde çamur olduk. Ya da yok koca Allah'ın eli olur mu? Ol demiş olmuşuz işte. Mistik- mitolojik ögeleri tartışacak değilim, mevzumuz bu değil.
      Farz etmeyi öğreniyoruz, şarkının ''tut ki karnım acıktı'' kısmındayız.

      Mayamız toprak ve isterim ki her âdem var olduğu toprak cinsini bilsin, davranışlarına etkisinin farkında olsun. Birkaçından kabaca bahsedersem:
Fedakâr, verici, kolay geçinilen insan mısın? O zaman sen humuslu topraksın arkadaşım.
İçinde birbiriyle alakasız duygular mı var, herkesle anlaşamıyor musun? O zaman marnlı topraksın arkadaşım. Zor, çekilmez ve geçinilmezsen de misal killi topraksın. 

      Benim toprağımın kalkeri çokmuş, bu gala daşlı galaymış öğrendim. Çimontoyu bizden yapıyorlarmış. Ve her ağladığımızda betona dönmemiz bundanmış...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder